Στη GloVo συνδέουμε τους εθελοντές με όσους χρειάζονται εθελοντές. Είναι πολύ εύκολο συμπληρώνοντας απλά μια φόρμα, να γραφτείς στη πλατφόρμα μας και να λαμβάνεις e-mail σχετικά με τα προσεχή events, κάνοντας αίτηση ως εθελοντής σε όποια σ’ ενδιαφέρουν. Μπορείς κάποια περίοδο να ασχοληθείς ενεργά και κάποια άλλη λιγότερο. Με λίγα λόγια είμαστε και είσαστε χαλαροί…

Τί γίνεται, όμως όταν αποφασίσεις πως δε θέλεις πια να νιώθεις χαλαρός/ή αλλά θέλεις ο εθελοντισμός να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου; Ποιά είναι τα ερωτήματα και οι προτεραιότητες που πρέπει να θέσεις πριν πάρεις την απόφαση να ασχοληθείς με μια οργάνωση σε μόνιμη βάση;

 

i-will-not-be-stopped

Θέληση

Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να θέλεις πραγματικά να γίνεις εθελοντής. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό. Αυτοί ξεκινάνε από την απλή περιέργεια, την ανάπτυξη του κοινωνικού κύκλοι, την απόκτηση εμπειρίας σε έναν ενδιαφέρον τομέα, την ευαισθητοποίηση σε συγκεκριμένα θέματα και μπορεί να φτάσουν μέχρι τον αλτρουισμό. Βρες τον λόγο που σε κάνει να το σκέφτεσαι και μη ντραπείς να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Οι εθελοντές κάνουν πράγματα που τους ενδιαφέρουν και τα απολαμβάνουν. Δίνουν πολλά αλλά έχουν να πάρουν και πολλά.

 

time-quote

Χρόνος

Στη συνέχεια αποφάσισε πόσο χρόνο είσαι διατεθειμένος/η να αφιερώσεις. Μπορείς να διαλέξεις αν θέλεις να ασχοληθείς πολύ ή λιγότερο ενεργά. Σκέψου πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις κάθε εβδομάδα, για παράδειγμα, και πόσο από αυτόν θα ήθελες να αφιερώσεις στον εθελοντισμό. Είναι σημαντικό να μην παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό που μπορεί να έχεις στην αρχή, αλλά να θέσεις έναν ρεαλιστικό στόχο, οποίος θα σου επιτρέψει αυτό που θα κάνεις να έχει διάρκεια.

 

Δεξιότητες

Μπορεί να έχεις γνώσεις και δεξιότητες που θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις όσο θα είσαι εθελοντής / εθελόντρια. Όπως είπαμε και παραπάνω οι εθελοντές δίνουν πολλά αλλά “κερδίζουν” και αυτοί πολλά. Έτσι, μπορεί να θέλεις να χρησιμοποιήσεις ή να βελτιώσεις κάποιες από τις ικανότητές σου μέσω του εθελοντισμού και καλό θα ήταν… να το κάνεις! Μην απογοητευτείς αν δεν βρεις γρήγορα αυτό που έχεις στο μυαλό σου, απλά συνέχισε να ψάχνεις.

 

 

Τοποθεσία

Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να πηγαίνεις αρκετές φορές στα γραφεία του οργανισμού ή σε κάποια τοποθεσία όπου γίνονται κυρίως οι όποιες δραστηριότητες και φυσικά η απόσταση δεν θα πρέπει να σου φαίνεται σαν να κάνεις ένα… μικρό ταξίδι. Θα σε εξουθενώσει και πολύ πιθανό να σε κάνει να σταματήσεις λίαν συντόμως. Δεν είναι αναγκαστικό να είναι κοντά στο σπίτι σου. Θα μπορούσε να είναι κοντά στη σχολή σου. Ή τουλάχιστο θα μπορούσε να είναι εύκολο να πας εκεί με τις συγκοινωνίες. Αν έχεις αυτοκίνητο ίσως πρέπει να ελέγξεις όχι μόνο την απόσταση αλλά και τις ώρες που θα χρειάζεται να πηγαίνεις και να σιγουρευτείς πως δεν θα κάνεις μια απόσταση σε 40 λεπτά αντί για 20, λόγω κίνησης!

 

Έρευνα-Γνωριμία

Και αφού πλέον είσαι σίγουρος/η για το τί είναι αυτό που ψάχνεις, μπορείς να αρχίσεις να ρωτάς γνωστούς και φίλους για το αν ξέρουν κάποια εθελοντική. Και φυσικά μπορείς να συλλέξεις πολλές πληροφορίες από το internet. Αν βρεις έναν οργανισμό που σε ενδιαφέρει, καλό θα ήταν να μιλήσεις με κάποιον που έχει ήδη συμμετάσχει, ώστε να σου μεταφέρει την εμπειρία του, θετική ή αρνητική, για να ξέρεις πού βαδίζεις. Πάρε ένα τηλέφωνο, κάνε μια επίσκεψη, βρε παιδί μου. Μη διστάσεις να ζητήσεις διευκρινήσεις για όσα θέλεις να ξέρεις, πριν πάρεις την απόφαση να αφιερώσεις τον πολύτιμο χρόνο σου σε κάτι.

 

Απόφαση

Πλέον έχεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι ώστε να πάρεις μια ώριμη απόφαση ως ενήλικας (λέμε, τώρα…). Σου προτείνουμε να τις οργανώσεις, να τις γράψεις συνοπτικά σε ένα φύλλο χαρτί και, το πιο σημαντικό, να τις συγκρίνεις με όλα όσα αναφέραμε παραπάνω. Είναι αυτό που ήθελεις; Πιστεύεις ότι μπορείς σε αυτόν τον οργανισμό θα καταφέρεις να πετύχεις όσα είχες αρχικά φανταστεί; Αν, ναι, συγχαρητήρια, στόχος επιτεύχθει! Αν όχι, γύρνα στο στάδιο Έρευνα-Γνωριμία.

 

 

Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να σου φάνηκαν χρήσιμες και θα θέλαμε να τονίσουμε τη πιο σημαντική: όταν κάνεις εθελοντισμό πρέπει να το απολαμβάνεις και νιώθεις ότι σε γεμίζει. Πιστεύουμε πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να καταλάβεις τί πραγματικά σημαίνει και γιατί εμείς είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι με αυτό που κάνουμε!

 

The GloVo team

0 Comments

Leave a reply

©2024 Ethelon

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account